Coupeerbehandeling

Op deze pagina

Duurt een aanval te lang en stopt deze niet zomaar? Dan heeft u waarschijnlijk een status epilepticus. Deze aanval is te stoppen met een coupeerbehandeling. 

Wat is een coupeerbehandeling?

Als er aanvallen voorkomen die te lang duren zal er meestal een coupeer beleid worden afgesproken: u krijgt dan een medicijn waarmee u de aanval kan afbreken, met instructies wanneer en hoe het te gebruiken. Deze behandeling is bedoeld om een aanval af te breken als deze te lang duurt. Gelukkig is dit meestal niet nodig omdat de meeste aanvallen vanzelf over gaan.

Hoe snel het medicijn gegeven moet worden hangt af van het aanvalstype. Bij een tonisch-clonische aanval wordt geadviseerd om dit sneller te geven omdat het risico op schade hoger is.

Hoe werkt deze behandeling?

Bij een coupeerbehandeling worden direct werkende middelen gegeven die via een snelle toegangsweg worden toegediend. Het gaat om stoffen die via het slijmvlies van de neus, mond of rectaal worden toegediend, omdat ze dan snel in het bloed terechtkomen. Meestal zal een naaste het middel toedienen als een aanval te lang duurt.

Ons coupeerbeleid

SEIN heeft een standaard coupeerbeleid voor volwassenen: 1 pufje Midazolam per neusgat als een tonisch-clonische aanval langer dan 3 minuten duurt. Vaak wordt dit beleid aangepast aan de individuele situatie.

Meestal wordt dit gevolgd door een afspraak over herhalen als de behandeling niet direct succes heeft en wanneer een ambulance of de dienstdoend arts gewaarschuwd moet worden. Als er onduidelijkheid is over het coupeerbeleid, overleg dan met uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.

Coupeermedicatie

De meest gebruikte coupeermiddelen en doseringen bij volwassenen zijn:

  • Midazolam neusspray, 5 mg, (=1 pufje per neusgat).
  • Diazepam (Stesolid®) rectiole 10 mg.
  • Clonazepam (Rivotril®) druppelvloeistof 1 mg (=10 druppels, onverdund, in de wangzak).

Hoe dien je midazolamneusspray toe?