Met epilepsiechirurgie wordt u geopereerd aan uw hersenen voor uw epilepsie. Het doel is om volledig aanvalsvrij te worden.
Kom ik in aanmerking?
Epilepsiechirurgie kan niet bij iedereen. Zo moeten de aanvallen ontstaan in één duidelijk afgebakend gebied van uw hersenen. En dat gebied moet veilig te verwijderen zijn. Ook moet u, zonder voldoende effect, al minstens twee medicijnen voor uw epilepsie geprobeerd hebben.
Om te kijken of u in aanmerking komt voor epilepsiechirurgie, doen we meerdere onderzoeken. Het begint met een intakegesprek op de polikliniek van SEIN. Daarna volgen een vijfdaagse EEG-videoregistratie in de kliniek, een neuropsychologisch onderzoek en soms een MRI-scan.
De resultaten bespreken we in een speciaal team van specialisten van SEIN en het UMC Utrecht (USWEC: UMCU-SEIN Werkgroep Epilepsie Chirurgie). Samen kijken we of we u een operatievoorstel kunnen doen.
Het kan ook zijn dat de USWEC het nodig vindt om extra onderzoek te doen. Bijvoorbeeld om zeker te weten waar de bron van de epilepsie zit, of naar belangrijke hersenfuncties zoals taal en geheugen.
Wat is het effect?
Epilepsiechirurgie leidt tot aanvalsvrijheid bij 50 tot 80% van de patiënten. Een groot deel daarvan kan uiteindelijk hun medicijnen helemaal afbouwen.
Spannend
Met een operatie kunt u aanvalsvrij worden. Dat zou uw leven een stuk prettiger maken. Maar een operatie aan uw hersenen is natuurlijk ook spannend. Dat kans dat er iets mis gaat is klein, maar hij is er wel. Daarnaast duurt het even voor u herstelt, vaak meerdere maanden.
Iedereen begrijpt dat u goed na moet denken over deze beslissing. En dat het vragen oproept. Daarom nemen uw artsen alles zorgvuldig met u door en zijn er bij SEIN medisch maatschappelijk werkers die u bij het traject kunnen begeleiden.