Het is vaak niet eenvoudig om de oorzaak van een wegraking of aanval te ontdekken: tijdens een bezoek aan de dokter is er meestal niets bijzonders te vinden. We proberen eerst altijd met een aantal vragen te achterhalen wat de oorzaken zijn. Als hieruit niet meteen duidelijk wordt wat de oorzaken van de wegraking zijn, dan doen we een kantelproef. Bij een kantelproef wordt geprobeerd om een wegraking op te wekken. Zodat de neuroloog zelf kan zien wat er bij u gebeurt als u flauwvalt.
Hoe werkt het?
Eerst wordt u op de kanteltafel gelegd. U ligt dan plat, om tot rust te komen. Na ongeveer tien minuten wordt u gekanteld, zodat u bijna rechtop staat. In die houding blijft u dan ongeveer veertig minuten staan. Uw hersenactiviteit, hartslag, bloeddruk en ademhaling worden geregistreerd. Ook worden video-opnamen en een hartfilmpje van u gemaakt. Soms krijgt u een extra prikkel om het flauwvallen op te wekken. Dan masseren we bijvoorbeeld uw hals, vragen we u hard te blazen of te persen of geven we u een medicijn.
Wij begeleiden u
Het onderzoek is volkomen veilig, maar veel mensen vinden het toch een enge gedachte om een aanval te krijgen. Dat begrijpen we helemaal. Bij SEIN nemen we daarom rustig de tijd voor u en krijgt u uitleg over alle stappen die we doen. Heeft u binnenkort een afspraak voor een kantelproef? We hebben voor u een uitgebreide folder met alle informatie over de voorbereiding en het onderzoek. Meestal voelt u zich meer ontspannen als u weet wat er gaat gebeuren.