Bij vrouwen zijn er meer dingen om rekening mee te houden bij epilepsie dan bij mannen. Dat komt door de vrouwelijke hormonen, die veranderen tijdens het leven van de vrouw. Bijvoorbeeld bij de eerste menstruatie, het krijgen van een kind en/of de overgang. Deze veranderingen hebben invloed hebben op de epilepsie en op de medicijnen ervoor.
Epilepsie en zwangerschap
Wilt u graag zwanger worden en een gezin stichten? Epilepsie hoeft deze droom niet in de weg te staan. Veel vrouwen met epilepsie kunnen veilig kinderen krijgen. Wel zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden, met het oog op een ongecompliceerde zwangerschap en gezonde baby’s.
Bij ons kunt u terecht voor voorlichting, begeleiding en behandelingen. Zowel voor, tijdens als na de zwangerschap. Samen zorgen we ervoor dat uw zwangerschap zo goed mogelijk verloopt. Ook krijgt u tips over de zorg voor uw kind als u zelf epilepsie heeft.
U wordt geholpen door een team van neurologen en verpleegkundig specialisten. Soms is een eenmalig advies voldoende, soms is een kortdurend begeleidingstraject beter. Voor overleg zijn wij vanzelfsprekend altijd te benaderen. Voor extra overleg mag u onze medewerkers altijd aanspreken.
De pil en epilepsie
Sommige medicijnen tegen epileptische aanvallen verminderen de werking van de anticonceptiepil. Dan kunt u, zonder dat u het weet, zwanger worden. Maar het kan ook zijn dat de anticonceptiepil de werking van de medicijnen vermindert. Dan kunt u eerder een aanval krijgen.
Daarom kunt u het gebruik van de pil het beste met uw neuroloog bespreken. Ook als u de pil alleen maar slikt om uw menstruatie te regelen.
Epilepsie en hormonen
Epilepsie verandert de hormoonhuishouding gedurende de verschillende fases van hun leven. Hormonen kunnen invloed hebben op de epilepsie, maar ook op de medicatie. Dit kan van belang zijn bij de keuze voor anticonceptie, bij vragen over vruchtbaarheid, zwangerschap of menopauze/overgang.
Heeft u vragen over anticonceptie, vruchtbaarheid, zwangerschap of de overgang? Stel deze vragen gerust aan uw neuroloog.