Als epilepsie nog actief is als je tiener bent, of als je pas epilepsie krijgt in de puberteit, kan dat voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld op school, met je vrienden of bij het autorijden. Misschien maak je je zorgen over de toekomst. Kun je een vriend of vriendin krijgen en wat als je graag kinderen wil? Wij begeleiden je en geven je de juiste informatie. Ook informeren we je ouders over hoe zij je het beste kunnen helpen.
School
Epilepsie kan ervoor zorgen dat het slechter gaat op school. Soms door de aanvallen zelf, maar het kan ook komen door de bijwerkingen van medicijnen. Niet elke leraar vindt het makkelijk om hiermee om te gaan. Daarom werken wij samen met LWOE, dat is een instituut dat jongeren met epilepsie op school begeleidt. Jouw school kan je aanmelden, maar je kunt dit ook aan je ouders vragen.
Gaat het steeds slechter op school? Of vraagt men zich af welke school en welk niveau je moet kiezen? Daar kan SEIN je bij helpen. Dan doen we extra onderzoeken om erachter te komen wat er met je aan de hand is en wat je nodig hebt.
Vriendschappen en relaties
Hoe vertel je over je epilepsie, en aan wie? Het kan moeilijker zijn om vrienden te maken. Je kunt bijvoorbeeld onbegrip krijgen of gepest worden. Wij ondersteunen jongeren die hiermee te maken krijgen.
De pil en latere kinderwens
Sommige medicijnen tegen epilepsie kunnen de werking van de anticonceptiepil verminderen. Zo kun je zwanger worden zonder dat je dit wil. Andersom kan het ook: de anticonceptiepil vermindert de werking van sommige medicijnen. Daardoor kun je sneller een aanval krijgen.
Voordat je met de pil begint, kun je daarom het beste een afspraak maken met je neuroloog. Ook als je de pil alleen maar gebruikt voor de menstruatie.
Goed om te weten: vrouwen met epilepsie kunnen meestal veilig kinderen krijgen. Meer informatie hierover lees je op de pagina epilepsie bij vrouwen.
Autorijden
Veel mensen met epilepsie hebben een rijbewijs. Om een rijbewijs te kunnen halen moet je een jaar aanvalsvrij zijn. Meer informatie hierover lees je op de pagina epilepsie in het verkeer en op de website van het CBR.
Leefregels
Als je epilepsie hebt, zijn er sommige dingen die je beter wel of beter niet kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld niet zo maar gaan zwemmen, dan moet je zorgen dat er iemand bij is die kan helpen mocht je een aanval krijgen. Zwemmen in open water wordt helemaal afgeraden. Ook moet je zorgen dat je genoeg slaapt en kan je beter geen alcohol drinken. Dat is niet altijd leuk, al helemaal niet als je leeftijdsgenoten dat wel allemaal kunnen doen.
Daarnaast kunnen je ouders het moeilijk vinden om je los te laten. Soms doen ze te beschermend terwijl je best weet waar je mee bezig bent. Bij SEIN kunnen we jou en je ouders helpen om de overgang te maken naar het volwassen leven.
Op eigen benen
Bij ons leer je om je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Van het op tijd nemen van je medicijnen tot meepraten over medische beslissingen. Misschien mag je binnenkort zelfs op jezelf gaan wonen. Maar de mogelijkheden verschillen per persoon.
Voor dit soort dingen hebben we de transitiepoli. Daar voeren wij gesprekken met jou en met je ouders. Zo bereiden we je voor op het volwassen leven met epilepsie. Deze gesprekken voeren we bij personen vanaf 15 jaar. Jouw neuroloog kan je hiervoor aanmelden.
Wil je meer informatie over omgaan met epilepsie, of heeft u daar als ouder behoefte aan? Kijk dan eens op de website van het Epilepsiefonds.