Vakantie en reizen

Op deze pagina

Wie houdt er nou niet van een vakantie of een weekendje weg? Met epilepsie kunt u meestal gewoon op reis. Maar er zijn wel wat dingen waar u op moet letten. Het zou natuurlijk vervelend zijn als u op bestemming een aanval krijgt.

Passende vakantie

Kies een vakantie die bij uw vorm van epilepsie past. Krijgt u snel last van aanvallen als u minder slaapt of onregelmatig leeft? Dan kunt u het beste voor een rustige vakantie kiezen. Tijdens een vakantie leven we vaak onregelmatiger, waardoor het makkelijker wordt om te vergeten de medicatie op tijd in te nemen. U kunt dan een wekker instellen met het tijdstip dat u de medicatie moet nemen. Want als u de medicatie vergeet, kunt u sneller een aanval krijgen.

Vliegreis met epilepsie

Voor sommige mensen met epilepsie is het niet verstandig om te vliegen. Wilt u weten hoe dat bij u zit? Bespreek uw reisplannen met uw neuroloog.

Medicijnen in het buitenland

Sommige medicijnen, zoals diazepam, midazolam en fenobarbital, vallen onder de Opiumwet. Dat betekent dat u een verklaring nodig heeft om deze medicijnen naar het buitenland mee te nemen. Anders is het meebrengen van deze medicijnen illegaal. U kunt deze verklaring bij het CAK aanvragen (telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via 0800 – 2108 of +31 88 711 5698 (vanuit het buitenland). Het CAK heeft ongeveer 2 weken nodig om uw aanvraag af te handelen.

Vaccinaties

De meeste vaccinaties kunt u gewoon krijgen. Denk aan vaccinaties tegen gele koorts, hepatitis A of B, difterie, tetanus, polio en tyfus. Pas wel op met middelen tegen malaria, zoals mefloquine (lariam) of kinine. Deze kunnen een risico zijn voor mensen met epilepsie. Twijfelt u over uw vaccinaties? Neem contact op met uw apotheek of met GGD. Als u uw kind met epilepsie wil inenten, kunt u het beste even overleggen met uw arts.

Reistips

  • Doe voldoende medicijnen in uw handbagage. Zo heeft u genoeg, ook als uw koffer kwijt mocht raken.
  • Neem een reserve-recept mee, voor het geval u de medicijnen verliest.
  • Maakt u een verre reis? Denk om het tijdsverschil bij het slikken van de medicatie.
  • Vraag een overzicht van uw medicatie op bij uw apotheek. Neem dit overzicht mee.
  • Vraag uw behandelend arts om een kort medisch rapport in het Engels.
  • Neem voor tenminste 2 dagen extra medicijnen mee, voor het geval u uw vlucht mist of langer op bestemming moet blijven.
  • Neem het telefoonnummer van uw apotheek mee, zodat u onderweg vragen kunt stellen.
  • Neem altijd een naam, adres en telefoonnummer van een contactpersoon thuis mee, voor het geval er iets gebeurt.
  • Draag tijdens uw vakantie één S.O.S.-talisman. Als u dan een aanval krijgt, weten hulpverleners wat zij moeten doen.
  • Zorg dat in elk geval een reisgenoot weet wat hij moet doen als u een aanval krijgt.