Epilepsie beïnvloedt uw leven. Natuurlijk, u heeft medische klachten, maar er spelen ook andere dingen. Voor uzelf kan het moeilijk zijn om de epilepsie een plek te geven in uw leven. Familie en vrienden lijken te veel van u te verwachten, of juist te veel in bescherming te willen nemen. Beide dingen voelen niet goed. En wat zijn er eigenlijk voor wetten en regels voor mensen met epilepsie? U leest het op deze pagina.
Praten over epilepsie
Hoe gaat u om met bovenstaande uitdagingen? Het kan helpen om erover te praten. En om uw omgeving te vertellen wat u meemaakt. Contact met een van onze medisch maatschappelijk werkers kan waardevol zijn. Zij hebben aan een half woord genoeg en helpen u om uw weg te vinden in uw dagelijkse leven.
Wetten en regels
Epileptische aanvallen zijn vaak onvoorspelbaar. Ze gebeuren in uw slaap, thuis op de bank maar ook als u bijvoorbeeld onderweg bent. U kunt uw bewustzijn verliezen of de controle over uw motoriek kwijt raken. Er zijn veel situaties waarin dat gevaarlijk kan zijn, bijvoorbeeld in contact met open water, bij werken op hoogte, met machines, of in het verkeer. Vaak stopt men bij het benoemen van wat allemaal niet mag, terwijl u juist behoefte heeft aan informatie over wat wél mogelijk is.
Werken met epilepsie
Niet elk beroep is geschikt. Sommige beroepen, zoals het leger, de brandweer of de politie kennen wettelijke beperkingen. Bij de meeste beroepen ligt het niet zo zwart-wit, en hangt het vooral af van uw opleiding en interesses of u er kunt werken. Er zullen misschien aanpassingen nodig zijn, bijvoorbeeld het vermijden van nachtdiensten.
Bij SEIN kijken we naar de dingen die u wél kunt doen. Bent u benieuwd wat uw opties zijn voor scholing en werk? Maak dan een afspraak met Bureau Arbeid. De medewerkers van Bureau Arbeid kennen alle wetten en regels over werken met epilepsie.
Meer over Bureau Arbeid
Autorijden met epilepsie
Voordat u rijlessen neemt, moet u eerst laten onderzoeken of u mag rijden. Voor mensen met epilepsie zijn er extra regels. Dat komt omdat een aanval in de auto grote gevolgen kan hebben in het verkeer. Heeft u een rijbewijs? Dan mag u rijden zolang u een lange periode geen aanvallen heeft gehad. Bespreek dit wel eerst met uw behandelend neuroloog.
Meer over epilepsie in het verkeer