Nachtmerries kunnen de slaap van u of van uw partner erg verstoren. U schrikt wakker, soms nat van het zweet. Het kan zelfs zijn dat u gilt. Kinderen tussen de 2,5 en 14 jaar oud hebben regelmatig nachtmerries. Volwassenen hebben over het algemeen minder nachtmerries.
Ontstaan van nachtmerries
Tijdens onze slaap verwerken we dingen die overdag gebeurd zijn. Dus als u droomt, kan dat komen door iets wat u overdag heeft meegemaakt. Of over gevoelens die u (onbewust) heeft. Heeft u iets spannends meegemaakt? Dan is de kans op een nachtmerrie groter. Maar nachtmerries komen soms ook door stress, angsten, traumatische gebeurtenissen, erfelijke factoren en onvoldoende slaap.
Nachtmerries tijdens REM-slaap
Nachtmerries komen meestal voor tijdens de REM-slaap. Dat wordt ook wel de droomslaap genoemd. Tijdens deze fase van de slaap, verwerken uw hersenen informatie in uw geheugen. Laat in de nacht of vroeg in de ochtend duurt de REM-slaap het langste. Daardoor is de kans op intense dromen, zoals nachtmerries, groter.
REM-sleep behaviour disorder (RBD)
Tijdens de REM-slaap zijn uw spieren normaal gesproken verlamd. Hierdoor gaan uw armen en benen niet wild bewegen, zelfs als u een nachtmerrie heeft. Maar bij sommige mensen verlammen de spieren niet of onvoldoende. Dat betekent dat zij alles wat ze in een droom meemaken ook echt kunnen uitvoeren. Dus stel, u droomt dat u achterna wordt gezeten. Dan kan het zomaar zijn dat uw benen bewegingen maken alsof ze aan het rennen zijn. Dit leidt tot een ernstige verstoring van de slaap... Mensen die hier last van hebben, hebben soms ook last van de REM-sleep behaviour disorder.
Meer informatie over RBD