Wist u dat onregelmatige werktijden soms invloed hebben op uw slaapritme? Dat is vooral zo bij wisselende diensten en nachtdiensten. Want uw lichaam moet eraan wennen in de nacht wakker te zijn en overdag te slapen. Dat kan de biologische klok van uw lichaam verstoren waardoor u minder goed slaapt. Het kan wel een week duren totdat uw slaapritme weer in balans is.
Extra risico voor 55+
Als u jong bent, kan uw lichaam de wisselende bedtijden wel aan. Maar hoe ouder u wordt, hoe groter de kans op gezondheidsproblemen. Het wordt dan voor uw lichaam en brein steeds lastiger om tussen dag en nacht te schakelen. Daardoor kunt u last krijgen van:
- Verlies van energie
- Stemmingswisselingen
- Concentratieverlies
- Verminderde slaapkwaliteit
Heeft u onregelmatige werktijden en ervaart u deze klachten? Neem ze serieus. Het kunnen de eerste symptomen zijn van het ploegendienstsyndroom.
Slaaptips bij wisselende diensten
Eén van onze slaapexperts heeft meegewerkt aan de slaapadviezen van het RIVM. Daarin staat bijvoorbeeld dat het goed is om gezond te eten, weinig alcohol te drinken en regelmatig te bewegen. Het liefst in de buitenlucht. Ook wordt geadviseerd om per dienst een of meerdere powernaps te doen. Tot slot adviseert het RIVM om bewust om te gaan met cafeïnehoudende dranken.
Werkrooster aanpassen
Om de kans op slaapproblemen te verkleinen, kunt u het beste een voorwaarts roterend rooster volgen. Wat is dat? Het betekent dat u de week begint met ochtenddiensten, daarna middagdiensten en vervolgens nachtdiensten. Zo went uw lichaam geleidelijk aan het verschuiven van het slaapritme. Als het werken in ploegendiensten u teveel wordt, kunt u een andere baan overwegen.
Professionele hulp
Bij SEIN begrijpen we dat u niet zomaar van baan kunt wisselen. En dat u ook niet altijd invloed heeft op uw rooster. Daarom helpen we u om beter te slapen binnen uw huidige werksituatie. We geven tips om de nacht beter vol te houden en makkelijker in te slapen na uw werk. Ook verbeteren we samen uw rooster en/of werktijden.
Heeft u last van een bijkomende slaapaandoening zoals apneu of rusteloze benen? Dan zal onze slaapspecialist een behandeling met u bespreken. Daarnaast kan hij of zij u alvast voorbereiden op het werken in ploegen.