Rusteloze benen sydroom (RLS)

Op deze pagina

Bij het rusteloze benen syndroom of Restless Legs Syndrome (RLS) heeft u een sterke drang om uw benen te bewegen. Dit gebeurt vooral in de avond en ’s nachts, wanneer u rustig zit of in bed ligt. Uw benen kunnen gaan jeuken, tintelen of een prikkelend gevoel geven. Bewegen helpt tijdelijk om deze klachten te verminderen. 

RLS kan uw dagelijks leven flink beïnvloeden. Het kan lastig zijn om ’s avonds rustig te zitten of stil in bed te liggen. RLS zorgt daarom vaak voor een verstoorde slaap. Hierdoor kunt u overdag moe zijn en moeite hebben met concentreren. De diagnose RLS wordt op basis van uw klachten vastgesteld, want er zijn geen testen om RLS met zekerheid vast te stellen. 

Mogelijke oorzaken

Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van RLS. Soms is RLS erfelijk en hebben meerdere familieleden deze aandoening. Ook een tekort aan ijzer kan bijdragen aan de klachten. Bepaalde medicijnen, zoals middelen tegen depressie of allergieën, kunnen RLS erger maken. 

Behandeling

De behandeling van RLS is gericht op het bestrijden van symptomen. Denk aan leefstijladviezen, extra ijzer en eventueel medicijnen. Met uw arts bespreekt u welke behandelopties het beste bij uw situatie passen. 

Wat kunt u zelf doen?

Een gezonde leefstijl en een goed slaappatroon zijn belangrijk. Bekijk hiervoor onze algemene slaapadviezen

Daarnaast bespreekt uw behandelaar met u de rol van bepaalde stoffen, zoals alcohol, nicotine, cafeïne en drugs. Deze stoffen kunnen RLS erger maken. Hetzelfde geldt voor stress. Daarom is het belangrijk om hier aanpassingen in te doen en na een aantal maanden na te gaan of de klachten verminderen. Sommige mensen vinden verlichting door wandelen, strekoefeningen, warme of koude baden en massage. 

Wanneer naar SEIN

Voor de behandeling van RLS wordt u in eerste instantie verwezen naar een ziekenhuis of slaapcentrum bij u in de buurt. Als de behandeling daar onvoldoende slaagt of als er reden is om uw klachten verder te onderzoeken, kan uw behandelaar/neuroloog u doorverwijzen naar SEIN. 

Voorafgaand aan uw eerste gesprek bij SEIN, is het belangrijk dat het ijzergehalte in uw bloed is gemeten. Via uw eigen behandelaar/neuroloog of huisarts kunt u hiervoor een bloedonderzoek aanvragen. Deze gegevens hebben wij nodig om u van een goed advies te kunnen voorzien. 

Na beoordeling van uw klachten en eventuele aanvullende onderzoeken wordt u in de meeste gevallen met een gedegen advies terugverwezen naar uw eigen behandelaar/neuroloog. In principe bieden wij als derdelijns slaap-waakcentrum geen langdurige behandeling voor chronische slaapaandoeningen.

SEIN biedt geen mogelijkheid voor een behandeling door middel van een ijzerinfuus.