Slaapapneu

Op deze pagina

De meest voorkomende slaapstoornis met een ademhalingsprobleem is slaapapneu. Bij een apneu wordt de ademhaling langer dan tien seconden onderbroken. Dit gebeurt tijdens het slapen. Vaak gaat het samen met luid snurken. Deze ademstilstand wordt slaapapneu genoemd.

Soorten slaapapneu

Er zijn twee soorten slaapapneu. Deze heten obstructief slaapapneu en centraal slaapapneu.

  • Bij obstructief slaapapneu (afgekort OSA) zijn de spieren in de tong en in de keel volledig ontspannen. Dat zorgt ervoor dat de ademhaling niet goed gaat.
  • Een centraal slaapapneu (afgekort CSA) gebeurt in de hersenen. Die geven te weinig "informatie" door, waardoor u als het ware vergeet te ademen. Zo pauzeert de ademhaling tijdens de slaap. Soms volgen er daarna diepe ademteugen.

Mogelijke gevolgen

Een apneu kan gevaarlijk zijn. Als gevolg van een ademstilstand daalt het zuurstofgehalte in uw bloed. Doordat u daarvan kort wakker schrikt, wordt de ademhaling weer normaal. Meestal merkt u niet dat u even wakker wordt. Toch is dit niet goed voor uw slaapkwaliteit. U wordt moe wakker en u kunt zich overdag moeilijk concentreren. Ook bent u overdag slaperig, snel boos of minder geconcentreerd.

Mogelijke behandeling bij slaapapneu

  • U krijgt CPAP/BIPAP-therapie, of uw huidige therapie wordt aangepast.
  • We kijken bijvoorbeeld in welke houding u slaapt. Daarna bieden we u een therapie die past bij uw slaaphouding. Dat heet Slaap Positie Therapie. 
  • U krijgt begeleiding van een slaap psycholoog

Bij SEIN is er een speciaal spreekuur met informatie over apneus, de maskers en de therapieën. Wij leggen u graag uit wat de mogelijkheden zijn.