Kinderen

Op deze pagina

Kinderen

Er zijn veel kinderen met epilepsie. Epilepsie kan al voorkomen bij baby’s, soms begint het op de kleuterleeftijd. Bij andere kinderen ontstaat epilepsie pas op de basisschool of daarna. Er zijn veel verschillende soorten en oorzaken Gelukkig is er steeds meer bekend over epilepsie bij kinderen. En we kunnen steeds meer voor uw kind doen.

Oorzaken van epilepsie

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van epilepsie. Een voorbeeld is een genetische oorzaak. Dan is er een verandering in het DNA waardoor het kind gevoeliger is om epilepsie te krijgen. Genetische afwijkingen zijn op te sporen met behulp van bloedonderzoek. Soms komt de epilepsie door een aanlegstoornis in de hersenen. Dat zien we dan via een MRI-scan. Bij veel kinderen we de oorzaak van de epilepsie niet vinden.

Absences bij kinderen

Een vorm van epilepsie die vaak voorkomt op de kinderleeftijd is absence epilepsie.

Mogelijke behandelingen

Bij SEIN hebben we al veel kinderen met epilepsie behandeld. Meestal is de epilepsie goed te behandelen met medicijnen. Er zijn veel verschillende soorten medicijnen tegen epilepsie. Bij de keuze van welk medicijn houden we rekening met de soort epilepsie. Natuurlijk letten we ook op bijwerkingen.

Vaak is het vinden van de juiste medicijnen een zoektocht. Het kost tijd om uit te vinden welke combinatie van medicijnen het beste werkt. Meestal moeten we een combinatie van medicijnen gebruiken. Soms blijven de aanvallen dan weg, soms heeft het kind nog steeds aanvallen. Maar dan iets minder vaak.

Er zijn ook andere behandelingen mogelijk naast medicijnen. Een voorbeeld is het ketogeen dieet. Daarbij eet het kind veel vetten, weinig koolhydraten en voldoende vitaminen en mineralen. Dit voedingspatroon kan de hersenen beïnvloeden en zo de aanvallen verbeteren.

In andere situaties implanteren we een kastje onder het sleutelbeen. Dit kastje geeft elektrische signalen naar een hersenzenuw. Dit heet een nervus vagus stimulator (NVS). Bij een deel van de kinderen zal dit het aantal aanvallen verminderen.

Sam heeft epilepsie, SEIN helpt

cover folder observatieafdeling kinderen en jongeren

Ik-boek

Kan niet meer besteld worden

Het ik-boek is een knutselboek voor kinderen met epilepsie van 4 - 12 jaar. Het boek helpt kinderen met het versterken van een positief zelf- en lichaamsbeeld en het stimuleren van de identiteitsontwikkeling. Diverse onderwerpen zoals school, gezin, eten en vriendjes, maar ook medicatie, bloedprikken, het maken van een EEG en de dokter komen aan bod.

Hulp bij het leren

Voor kinderen met epilepsie speelt er veel meer. Hoe gaat het bijvoorbeeld met het leren, op welke school zit hij of zij, is er nog extra ondersteuning nodig? Misschien vindt uw kind de epilepsie heel vervelend, wat zorgen en slaapproblemen kan geven. Ook vragen veel kinderen zich af wat andere mensen ervan vinden. Het kan best lastig zijn om de epilepsie met klasgenoten of vrienden te bespreken. Onze psycholoog of speltherapeut kan uw kind helpen om hiermee om te gaan. En om oplossingen te vinden.


Extra begeleiding

Heeft uw zoon of dochter moeite met spreken? Dan vragen we hulp aan onze logopedist. De verpleegkundig specialist maakt een noodprotocol. Hierin staat wat mensen moeten doen als uw kind een aanval krijgt. Dat is handig voor op school.

Als ouder heeft u vast wat vragen over (leven met) epilepsie. Deze vragen kunt u stellen aan onze medisch maatschappelijk werker. Wij bieden dus allerlei mogelijkheden om uw kind, en u als ouder, te begeleiden. Samen bespreken we waar u behoefte aan heeft.

Naar school

  • Met een schoolplan
  • Tijdens een opname
  • De Waterlelie in Cruquius
  • De Twijn in Zwolle
Alles over onderwijs en begeleiding