Een slimme meter die epileptische aanvallen tijdig alarmeert. Dat is het doel van het TeleConsortium*. Deze samenwerkende partijen hebben onder andere bijgedragen aan de ontwikkeling van de zogeheten NightWatch. Roland Thijs, neuroloog bij Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN), ontvangt namens het TeleConsortium een ZonMW beurs van bijna een half miljoen euro. Dit geld wordt besteed aan verder onderzoek naar de werking, de doelmatigheid en verbetermogelijkheden van de meters in de thuissituatie.
Ondanks gespecialiseerde behandeling heeft één op de drie mensen met epilepsie toch nog last van aanvallen. Deze treden onverwacht op en leiden tot verlies van controle. Dit kan gevaarlijke en soms zelfs levensbedreigende situaties opleveren. Nabijheid van een naaste kan helpen om de risico’s van een aanval te beperken. Maar ’s nachts wordt een aanval vaak niet opgemerkt. Daarom is het belangrijk om betrouwbare meters (‘aanvalsdetectoren’) in te kunnen zetten.
Vanuit een initiatief van neuroloog prof. dr. Johan Arends van Kempenhaeghe, is een brede samenwerking ontstaan tussen academische centra, epilepsie instellingen, patiëntenorganisaties en externe partijen, genaamd het TeleConsortium. Met behulp van een eerdere ZonMW beurs hebben zij samen inmiddels verschillende meters ontwikkeld. De Nightwatch is een armband die aanvallen meet met behulp van sensoren voor hartslag en beweging. Een veelbelovende slimme camera herkent aanvallen op basis van bewegende beelden en een veelbelovende slimme microfoon kan op basis van geluiden aanvallen herkennen.
Het geld, beschikbaar gesteld door ZonMW, wordt momenteel ingezet om de drie genoemde slimme meters bij 60 kinderen met risicovolle epilepsie in de thuissituatie te testen. Omdat het TeleConsortium met bedrijven samenwerkt, kunnen de meters snel op de markt worden gebracht.
*) Het TeleConsortium is een samenwerkingsverband tussen het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe/Maastricht, Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN), het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht), de Technische Universiteit Eindhoven, Hobo Heeze BV, Pontes Medical, Epilepsiefonds, LivAssured, CLB en patiëntenbelangenorganisaties Epilepsie Vereniging Nederland (EVN), stichting Dravetsyndroom en stichting ZIE.