Niels vertelt zijn verhaal over de regenboogweek

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Niels van der Veen woont bij SEIN in Cruquius in gebouw 7. Hij heeft het initiatief genomen voor de regenboogweek bij SEIN en vertelt daarover.

Waarom een regenboogweek?

“Ik ben in september 2019 bij SEIN komen wonen in Cruquius en heb kort daarna een plan geschreven voor een regenboogweek bij SEIN. Vanwege het coronavirus kon het de afgelopen jaren niet, maar nu is het dan zo ver: de eerste regenboogweek van SEIN!

Ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor het onderwerp LHBTIQ+ en daar draagt de regenboogweek aan bij. Dat maakt het onderwerp zichtbaar en bespreekbaar en kan een positieve bijdrage leveren aan het woongeluk en de persoonlijke situatie van de cliënten. Het is belangrijk dat mensen altijd en overal zichzelf kunnen en mogen zijn en dat zij geaccepteerd worden zoals ze zijn.”

Wat heb je zelf met het thema LHBTIQ+?

“Zelf ben ik lang zoekende geweest naar mijn eigen identiteit. Inmiddels durf ik gewoon te benoemen dat ik op een persoon val en dat kan een vrouw zijn maar ook een man. Het is fijn om daarover met iemand in gesprek te kunnen gaan, maar het is niet makkelijk om zo’n gesprek te starten en ik heb het er eigenlijk nooit over met andere bewoners. Ik hoop dat meer bewoners zich hierover uitspreken en dat het makkelijker wordt om het te bespreken. Het is fijn om iemand te hebben bij wie je terecht kan met vragen of twijfels over je seksualiteit en geaardheid. Het moet gewoon worden om erover te praten.”

Tijdens de regenboogweek vieren we dat iedereen zichzelf mag zijn en wordt geaccepteerd (binnen SEIN). Voel jij dit (ook) zo?

“Iedereen met wie ik praat, vindt het gelukkig heel normaal en reageert positief. SEIN staat voor alles open. Seksualiteit ligt alleen soms lastig met het geloof, maar gelukkig niet bij SEIN. Met de geestelijke verzorging heb ik heel goede gesprekken gehad en bij SEIN staat seksuele voorkeur los van het geloof en hoort iedereen erbij.

Aan de psychologen van SEIN heb ik ook veel gehad. Zij kunnen je ook echt tips, adviezen en handvatten geven waar je iets aan hebt in het dagelijks leven en dat draagt ook bij aan een positief zelfbeeld. Voor de begeleiding is het ook goed om te weten met welke vraagstukken iemand zit. Dan kan je iemand beter begeleiden en kan die bewoner nog meer zichzelf zijn."

Waar hoop je nog op?

"Ik hoop dat het onderwerp LHBTIQ+ niet ophoudt na deze regenboogweek en dat we het levend en bespreekbaar houden binnen SEIN. Ik heb meerdere ideeën om het een vervolg te geven en ga die uitwerken na deze regenboogweek. Zo is SEIN niet alleen een plek waar je jezelf kan en mag zijn, maar waar je ook alles open met elkaar kan bespreken."