In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober gaat de klok een uur terug. We mogen dus een uur langer slapen. We noemen het ‘wintertijd’ maar eigenlijk is dit voor Nederland ‘standaardtijd’.
Wanneer komt er een einde aan de klokwisseling?
In 2018 heeft de Europese Commissie geadviseerd om te stoppen met de tijdwisseling. Het Europees Parlement heeft dit voorstel in 2021 overgenomen. Alle lidstaten, dus ook Nederland, moeten een eigen standpunt innemen over de tijdzone die ze gaan aanhouden.
Op dit moment is een discussie gaande in Nederland en Europa om te stoppen met twee keer per jaar de klok te verzetten; en over wat dan de permanente tijd wordt.
Wintertijd beter voor ons
Permanente Oost-Europese tijd (huidige zomertijd) zou betekenen dat midden in de winter pas om 9:45u de zon op komt en dat deze 17 weken lang (van eind oktober tot en met eind februari) na 8:30u op komt.
We hebben licht in de ochtend juist nodig om onze biologische klok in onze hersenen in de pas te laten lopen, licht in de avond verstoort de klok. Dit laatste is ook bekend van het gebruik van computerschermen in de avond en verstoorde slaap.
Dit betekent dat we naar onze eigen West-Europese tijdzone moeten (nu wintertijd). Voor Nederland zou dit betekenen dat we in het voorjaar van 2023 niet meer verplicht naar ‘zomertijd’ gaan.
Urgentie
De huidige energiecrisis, samen met de gezondheids- en economische crises die het gevolg zijn van COVID-19 en de oorlog in Oekraïne, maken een beslissing over klokschakelingen nog urgenter. Dit komt omdat het afschaffen van klokschakelingen en het leven in de juiste tijdzone vele voordelen biedt op het gebied van gezondheid, economie en het milieu. Volgens het voorstel blijkt uit onderzoek dat het aanhouden van klokschakelingen geen significante effecten op de energiebesparing heeft, en dat het zelfs energie-uitgaven verhoogt.
Tips
Er zijn veel mensen die in de winter en voorjaar last hebben van de tijdwisseling. Wil je als ‘zomertijd’ wordt afgeschaft, nog heel graag profiteren van lange zomeravonden, sta dan zelf gewoon een uur eerder op dan normaal. Heb je last van de overgang naar ‘wintertijd’ begin dan nu alvast met per dag tien minuten later naar bed te gaan. Dit geldt ook voor kinderen: per dag tien minuten later naar bed, en tien minuten later opstaan, zodat je zondag 30 oktober op tijd wakker bent.
bron: Barcelona Time Use Initiative, Ticia en Drs. Karin van Rijn (GZ-psycholoog/Somnoloog bij SEIN) en lid van de nationale expertgroep Benelux Alliantie voor Gezonde Tijden.