Een apparaat dat kan ruiken of je een aanval krijgt

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

De dochter van Maarten Wolleswinkel heeft epilepsie. Hij weet dus wat epilepsie te weeg brengt en hoeveel stress en onzekerheid het geeft. Het feit dat sommige honden kunnen aanvoelen of iemand een aanval krijgt zette hem jaren geleden aan het denken. Waarschijnlijk kunnen ze het ruiken. Als er nou eens een apparaat zou bestaan dat dit ook kan? Dan komt de kracht en het vertrouwen dat een hulphond kan bieden binnen bereik van veel meer mensen met epilepsie. En dat apparaat kan nu getest worden!

“Ik had een bedrijf in de financiële sector en een medewerker met epilepsie had een hulphond, waardoor ze 70% minder aanvallen had. Ze had hierdoor namelijk veel minder stress.” Het opleiden van één hulphond kost zo’n 40 duizend euro, dat kunnen heel veel mensen niet betalen. “Maar als we het kunnen vervangen door elektronica dan kunnen we veel meer mensen helpen.” vertelt Maarten over hoe hij zijn zoektocht ooit is begonnen. 

Maarten Wolleswinkel is een gedreven ondernemer en na succesvolle verkoop van zijn bedrijf komt hij in de positie om na te kunnen denken over wat hij voor de wereld kan betekenen. Door zijn persoonlijke ervaringen met epilepsie duikt hij dieper in het wonderlijke talent van epilepsiehonden. Op een congres in de Verenigde Staten komt hij in aanraking met de eNose technologie, een elektronische neus. Hij gaat op zoek naar een geschikt bedrijf dat hier ervaring mee heeft en zet zelf het bedrijf New Life Wearables op. Maarten vraagt Maurik van den Heuvel om dit bedrijf te leiden, hij is gepromoveerd op het gebied van data science en vertrouwd met de ademtechnologie. 

Streepjescode van de ademhaling

Tijdens de covid pandemie komt Maarten in contact met een Finse startup dat een succesvol apparaat heeft ontwikkeld waarmee de reactie van het lichaam op covid gemeten kan worden. “Want in de ademhaling zitten duizenden vluchtige organische componenten en die bevatten heel veel informatie. Het is een soort streepjescode van de ademhaling.” Na overname van dit bedrijf bouwen ze een nieuwe versie van het apparaat. “Nu gaan we testen of we met deze nieuwe versie veranderingen kunnen vinden in de ademhaling zoals honden dat ook kunnen. Honden kunnen zo’n 2 á 3 uur van tevoren oppikken of iemand een aanval krijgt.”

PROSE studie

Het onderzoek krijgt de naam ‘Prospectieve voorspelling van aanvallen bij mensen met epilepsie door analyse van Vluchtige Organische Componenten in uitgeademde lucht met behulp van draagbare elektronische neus technologie’ (PROSE studie). Om te kunnen bepalen welke verandering in het ademhalingsprofiel hoort bij een epileptische aanval vindt dit onderzoek plaats tijdens de 5-daagse EEG-registratie in de kliniek. Deze opname is onderdeel van het epilepsiechirugie traject. Mensen die dit traject doorlopen worden door de onderzoekers uitgenodigd voor deelname aan de PROSE studie. Tijdens de 5-daagse EEG-registratie worden aanvallen nauwkeurig bijgehouden. Die informatie is belangrijk om te combineren met de ademprofielen. 

Compacte ademtest

Vervolgens kunnen we door gebruik van AI uitzoeken of er voorspellingen gemaakt kunnen worden. “Als de ademprofielen veranderingen aangeven voorafgaand aan een aanval dan zou dat revolutionair zijn. Als we kunnen voorspellen wanneer het ongeveer fout gaat dan is dat al fantastisch, want dat geeft zoveel meer comfort.” Het toekomstbeeld van Maarten is een compacte ademtest met een kleurcode, zoiets als een verkeerslicht, die thuis gebruikt kan worden. “Zodat je weet of je veilig naar buiten kunt. Maar we gaan nu eerst vaststellen of het kan en als dat zo is hebben we al enorm veel gewonnen!” 

Het apparaat waarmee het onderzoek wordt uitgevoerd is de BreathPass. Eerder in het proces werd dit met een knipoog de Salometer genoemd, vernoemd naar de dochter van Maarten: Salome. Zij is nu zelf gelukkig al 2,5 jaar aanvalsvrij. 

Met vragen over het onderzoek kun je terecht bij neuroloog Ingrid Daey Ouwens.