Nachtelijke Sleep-Onset REM (SOREM) bij slaapstoornissen

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Fellow Veronique Vael was blij verrast toen ze de prijs voor beste presentatie in ontvangst mocht nemen tijdens de Europese Narcolepsie dagen in Montpellier. “Presenteren is heel leuk maar het was een lange dag en ik was als laatste aan de beurt. Voor mijn gevoel ging de presentatie wel ok.” Dat ze vervolgens de prijs won was dus echt een verrassing.

Het onderzoek dat Veronique presenteerde ging over het optreden van nachtelijke Sleep-Onset REM (SOREM) bij een brede groep van slaapstoornissen. Normaal komt de remslaap aan het eind van de slaapcyclus na ongeveer 60 tot 90 minuten. SOREM betekent dat dit al binnen de eerste 15 minuten na het in slaap vallen optreedt.

SOREM is een zeer specifieke marker voor narcolepsie, maar het kan ook bij andere slaapstoornissen voorkomen. Bij welke en hoe vaak was nog onduidelijk. “Daarom hebben we een database gemaakt van alle polysomnografien die tussen 2015 en 2019 bij SEIN zijn gemaakt tijdens regulier slaaponderzoek, om te kunnen zien bij wie het voornamelijk voorkwam.”

De belangrijkste vinding is dat het naast narcolepsie vooral ook bij mensen met het insufficient sleep syndrome voorkomt. Mensen waarbij de oorzaak van de slaapstoornis gedragsmatig is. Daarom lijkt het bij het signaleren van een nachtelijke SOREM vooral belangrijk om goed te kijken naar slaap hygiëne voorafgaand aan de slaaponderzoeken. Zo zal narcolepsie makkelijker en met meer zekerheid kunnen worden herkend.

Op de foto Veronique Vael met Dr. Christelle Peyron, voorzitter van de Scientific Committee van de EU-NN.