Promotie Adrienne van der Hoeven

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Onderzoeker Adrienne van der Hoeven promoveerde op 10 oktober 2024 bij de Universiteit Leiden met haar onderzoek naar de dunne lijn tussen slapen en waken. Met haar proefschrift geeft ze inzicht in hypersomnolentiestoornissen en slaap op de Intensive Care-omgeving.

Meer weten? Lees verder voor een samenvatting of lees het volledige proefschrift

The fine line between sleep and wakefulness, Understanding hypersomnolence disorders and sleep in the Intensive Care environment

Dit proefschrift onderzoekt twee verschillende scenario's waarin slaapstoornissen voorkomen:

  1. In de context van centrale stoornissen van hypersomnolentie, waaronder narcolepsie type 1, type 2 en idiopathische hypersomnie (Deel I)
  2. en in de kritieke zorgomgeving (Deel II).

Hoewel de oorzaken van verstoorde slaap verschillen in deze twee settings, vertonen de resulterende slaappatronen vergelijkbare en overlappende kenmerken. Een beter begrip van slaapgerelateerde aspecten in het ene domein zou ons begrip van slaap in het andere domein ook kunnen verbeteren.

De resultaten van de onderzoeken die in dit proefschrift zijn onderzocht, onderstrepen de mogelijkheden op beide gebieden. De noodzaak voor het verfijnen van diagnostische criteria en beoordelingsmethoden wordt ook benadrukt. Door gebieden voor toekomstig onderzoek aan te wijzen, legt dit proefschrift de basis voor preciezere diagnostische instrumenten en een dieper begrip van de ingewikkelde relatie tussen slaap en algeheel welzijn, met als uiteindelijk doel betere preventie of behandeling en dus betere (patiënten)zorg.