Technisch geneeskundige Dorien van Blooijs promoveerde op 4 juli 2024 bij de universiteit van Utrecht met haar onderzoek naar Corticale elektrische stimulatie bij patiënten met epilepsie.
Meer weten? Lees verder voor een samenvatting of bekijk het volledige proefschrift. Of bekijk de lekensamenvatting waarin het proefschrift heel duidelijk in beeld is gebracht.
Corticale elektrische stimulatie bij patiënten met epilepsie
Het opereren van het epileptische gebied leidt vaak tot aanvalsvrijheid. Helaas kan een operatie tot problemen leiden als dit epileptische gebied op dezelfde plek ligt als de aansturing van de ledematen. Medicatie helpt vaak niet genoeg, daarom was er behoefte aan een andere behandeling.
In het onderzoek werd een wegenkaart gemaakt van de hersenen. Door te kijken waar in de hersenen de elektrische stimulatie zichtbaar was en waar in de hersenen een reactie op stimulatie werd gezien. Het epileptische gebied heeft een drukkere wegenkaart en hoe ouder iemand is hoe sneller de reactie na stimulatie zichtbaar is, tot de leeftijd van ongeveer 40 jaar.
Bij stimulatie op een plek die verbonden is met het epileptische gebied, kan de epileptische activiteit veranderen. Als er geen weg loopt, gebeurt er niks. Belangrijke informatie voor het inzetten van langdurige stimulatie om de aanvallen te verminderen. Dit is bij vijf volwassenen getest. Na een jaar hadden ze gemiddeld nog maar de helft van het aantal aanvallen.
Een belangrijke stap in de behandeling van epilepsie, maar het vinden van de juiste instellingen voor elk individu kost nu nog veel tijd. Vervolgonderzoek moet de vraag gaan beantwoorden hoe goed voorspeld kan worden welke instellingen goed gaan werken bij elk individu.
Foto door Quinten Tolboom photography.