L>R:. Simon Klunder (PhD student), Suzanne Jelsma (PhD student), Maria Carla Piastra (PhD, veni laureate), Dorien van Blooijs (Technichal Physician, PhD), Suzanne van Norden (PhD student), Emilie Klaver (Reggeborgh Research Fellow MST), Anne Marthe Meppelink (Neurologist, PhD), Irene Heijink, PhD student), Marleen Tjepkema-Cloostermans (Technichal Physician Neurocentrum, PhD), Maeike Zijlmans (Neurologist, professor). Team member not on this picture: Michel van Putten, Kuan Kho, Jacqueline Ardesch.
Donderdag 28 november kwam het wetenschapsteam Neuromodulatie voor Epilepsie SEIN-MST-UMCU, bestaande uit neurologen, technisch geneeskundigen, wiskundigen en PhD studenten, samen in Zwolle. De rode draad was hoe we hersennetwerken bij epilepsie beter kunnen begrijpen en zo de behandeling met behulp van neuromodulatie kunnen verbeteren voor mensen met moeilijk te behandelen epilepsie.
Met presentaties over subcorticale elektrische stimulatie bij Deep Brain Stimulation (DBS), corticale stimulatie bij evaluatie voor epilepsiechirurgie en langdurige EEG registratie met subcutane elektrode voor Nervus Vagus Stimulatie (NVS).
Het was een interessante en inspirerende bijeenkomst. De samenwerking tussen onze centra is van groot belang, zowel voor de wetenschap als voor de verbetering van de epilepsiebehandeling. Op de foto zie je (een deel van) het enthousiaste team.
Lopende projecten:
PRedicting Efficacy of neuromoDulation in epilepsY (PREDYct)Evaluation of ANT-DBS (MST-SEIN), Suzanne van Norden, MST
Mensen met epilepsie kunnen baat hebben bij behandeling met nervus vagus stimulatie (NVS). Helaas blijkt NVS behandeling bij 30% niet effectief. Ons doel is om met behulp van ultra-lange EEG metingen te kunnen voorspellen of een individuele patiënt baat zal hebben bij NVS.
Evaluation of ANT-DBS Neuromodulation with Sensing Electrodes (EANSkE), Emilie Klaver, MST
Binnen de EANSkE studie willen we biomarkers identificeren in zogeheten Local Field Potentials (LFPs). Deze LFPs kunnen met behulp van de nieuwste diepe hersenstimulatoren gemeten worden diep in het brein via de elektrode die ook de therapie geeft. In de toekomst willen we de biomarkers gebruiken om de therapie met diepe hersenstimulatoren te optimaliseren.
Computermodellen voor de behandeling van refractaire epilepsie met diepe hersenstimulatie, Maria Carla Piastra, UT
Het doel is meer inzicht te krijgen in de werking van diepe hersenstimulatie bij patiënten met epilepsie door gebruik te maken van een combinatie van geavanceerde en gepersonaliseerde computermodellen en klinische gegevens zodat de behandeling kan verbeteren.
SPES-IN: wat gebeurt er met de hersennetwerken en exciteerbaarheid bij diverse klinische omstandigheden en verschillende intracraniële elektrische stimulaties op de hersenen? (SEIN-UMCU)
Op verschillende momenten tijdens een invasieve epilepsie monitoring periode kijken we wat het effect van slaapdeprivatie, medicatie afbouw, en diverse elektrische stimulatie parameters is op het hersennetwerk. Het doel is om uiteindelijk te bepalen wanneer we het beste het hersennetwerk kunnen bepalen voor epilepsiechirurgie, en welke parameters wellicht het beste werken als we neuromodulatie zouden toepassen ter behandeling van de epilepsie.
CHOCsAmp: Wat is het effect van 1Hz stimulatie op de hersenen? (SEIN-UMCU)
1 Hz stimulatie wordt vaak toegepast om het hersennetwerk in kaart te brengen. Wij zagen echter ook af en toe dat de response toenam/afname als we langer stimuleerden. Zou dit ons nog meer informatie kunnen geven over waar we het beste zouden kunnen stimuleren om de epilepsie te beïnvloeden als we neuromodulatie zouden toepassen ter behandeling van de epilepsie.