SEIN en Tjongerschans versterken elkaar door samenwerking slaapgeneeskunde

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Tjongerschans heeft een slaapcentrum dat sinds vorig jaar Europees geaccrediteerd is. Verschillende medisch specialisten werken hierin samen: een neuroloog, longarts, KNO-arts, kinderarts, kaakchirurg en medisch psycholoog. SEIN heeft als derdelijns expertisecentrum specialistische kennis in huis op het gebied van complexe slaapproblematiek. Er is een nauwe samenwerking tussen de twee slaapcentra, waar beide van profiteren en de patiënten in het bijzonder. 

Lees het interview met Viviane van Kasteel, neuroloog bij SEIN en Judith Sie, neuroloog en somnoloog bij Tjongerschans.

Viviane van Kasteel, neuroloog bij SEIN: “Als onderdeel van de samenwerking sluit ik één keer per 6-8 weken aan bij het MDO van Tjongerschans op gebied van slaapzorg. Hier worden de meest complexe patiënten besproken. Ik denk mee en geef advies. Denk bijvoorbeeld aan een casus van een patiënt met een ingewikkelde bewegingsstoornis. Doordat ik breed kijk, ook met mijn achtergrond in de epilepsiezorg, herken ik het klinische beeld. Ik kan hier dus goed over meedenken en adviseren.

Een enkele keer adviseer ik om door te verwijzen naar SEIN voor aanvullende diagnostiek of bijvoorbeeld voor het goed instellen van CPAP of BPAP bij complexe OSA. Maar dat is niet de primaire insteek bij het gezamenlijke MDO. In het kader van juiste zorg op de juiste plek, streven we ernaar om patiënten zoveel mogelijk bij Tjongerschans in behandeling te houden. Alleen als dat nodig is, volgt een doorverwijzing naar SEIN. Dit voorkomt onnodig hoge ziektekosten én het verkort de wachttijden.”

Judith Sie, neuroloog-somnoloog bij Tjongerschans: “Het grote voordeel is natuurlijk voor de patiënt. Die kan bij ons in de tweede lijn in behandeling blijven. Tegelijkertijd krijgt de patiënt via dit MDO toch een soort second opinion uit de derde lijn. We overleggen bijvoorbeeld ook met Viviane of een doorverwijzing naar SEIN zinvol is. Soms kom je met elkaar tot de conclusie dat alles wat tot de mogelijkheden behoort al is onderzocht of gedaan. En dat een doorverwijzing naar SEIN daar weinig aan zou toevoegen. Dat is misschien geen makkelijke boodschap voor de patiënt, maar het geeft wel sneller duidelijkheid.”  

Viviane: “Ik zie ook voordelen voor mijzelf en de patiënten die ik bij SEIN behandel. Via deze MDO’s kan ik laagdrempelig gebruikmaken van de expertise van Tjongerschans op gebied van kaakchirugie en kno. Voor deze problematiek verwijs ik patiënten naar Tjongerschans. We hebben als onderdeel van onze samenwerking ook gezamenlijke zorgpaden opgesteld. In de bijbehorende workflows staan de stappen vanaf verwijzing tot en met terugverwijzing of afronding van het behandeltraject.” 

Judith: “Dit geeft inzicht in ieders rol en deskundigheid en hoe de patiënt de zorg doorloopt. Bij onze samenwerking verliezen we de eerste lijn uiteraard niet uit het oog. In het verleden hebben wij scholingsbijeenkomsen georganiseerd voor huisartsen in de regio waar ook SEIN bij aansloot. Hiermee konden we huisartsen een beeld geven van de expertise die SEIN heeft bovenop die van Tjongerschans en hoe wij bezig zijn met netwerkzorg in de regio.”

Viviane: “Netwerkzorg zal steeds belangrijker worden in hoe wij de zorg organiseren. De samenwerking met Tjongerschans is een mooi voorbeeld van hoe alle betrokken partijen profiteren van elkaars expertise.”