DBC staat voor 'Diagnose Behandeling Combinatie'. Zorginstellingen zoals SEIN zijn via regels van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verplicht te factureren volgens het DBC-systeem, dat werkt met DBC-prestatiecodes.
Een DBC omvat per periode alle afspraken, behandelingen en (zorg)activiteiten die u heeft gehad.
Zowel de openingsdatum van de DBC als de sluitingsdatum van de DBC wordt gecontroleerd door een landelijk automatiseringssysteem. SEIN moet alle nota’s verplicht naar dit systeem sturen voordat we deze factureren aan uw zorgverzekeraar. Het systeem bepaalt op basis van de uitgevoerde activiteiten het zogenaamde DBC-zorgproduct.
SEIN factureert dit DBC zorgproduct aan uw verzekeraar, op de nota zijn de belangrijkste activiteiten voor u zichtbaar.
Na afloop van de behandeling ontvangt u als patiënt een rekening van de zorgverzekeraar. Als uw behandeling langer duurt dan 120 dagen ontvangt u altijd twee of meer nota’s.
De kosten van een behandeling, een zogenaamd DBC-zorgproduct, zijn gebaseerd op de gemiddelde kosten van die behandeling. Het is dus geen optelsom van de kosten voor de activiteiten, maar gebaseerd op de gemiddelde kosten die gemaakt worden bij het behandelen van een patiënt. DBC-zorgproducten zijn een soort zorgpakketten die gebruikelijk zijn bij een bepaalde behandeling, bijvoorbeeld een polikliniek bezoek. De prijs voor dit DBC-zorgproduct is een gemiddelde van alle kosten bij een dergelijke bezoek. Het maakt daarbij dus niet uit of er één of drie consulten hebben plaatsgevonden. Het tarief van de DBC is afgesproken tussen de zorgverzekeraar en de zorginstelling.
Op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit staat een filmpje met een heldere omschrijving van een DBC-zorgproduct.
Voor meer informatie over de factuur: zorgwijzer.nl