Vernieuwing dagbesteding

Op deze pagina

Vernieuwing dagbesteding

Uitbreiden maatschappelijk gerichte dagbesteding

SEIN Lang Verblijf is zich sinds enkele jaren aan het richten op dagbesteding die arbeidsmatig van aard is maar ook de sociale context voor cliënten vergroot. Dus cliënten verrichten dan geen activiteiten met elkaar als groep, zoals kaarsen maken, maar nemen deel aan een reeds bestaand arbeidsproces binnen of buiten SEIN. Wij noemen dit maatschappelijk gerichte dagbesteding. Dit is voor diverse bewoners een kans om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen, terwijl ze tegelijkertijd een gevoel van voldoening ervaren door een bijdrage te leveren aan de samenleving. Voorbeelden hiervan zijn de activiteiten bij het Haarlemmermeermuseum6, het runnen van een horeca-uitspanning (De KoffieKoe) en Kunstfort Vijfhuizen6. Wij delen het inspirerende verhaal van bewoner Sjoerd.

 

Stappen voor uitbreiding maatschappelijke dagbesteding in 2023

In 2023 zijn wij een bijzondere samenwerking aangegaan met Haarlemmermeermuseum de Cruquius, waar het dagbestedingsteam van de kinderboerderij met enthousiasme deelnam aan de tuindag. Afgelopen najaar zijn wij gestart met een pilot gericht op groenvoorziening bij Kunstfort Vijfhuizen, waarbij een groep bewoners en een begeleider van de maatschappelijk gerichte dagbesteding samen met de ecologisch medewerker van Kunstfort de uitdaging aangingen om iets moois te creëren in de omgeving van het fort. Wij kijken uit naar verdere ontwikkelingen in deze waardevolle samenwerkingen.

Bij gebouw 9 op SEIN Cruquius is ook een mooi initiatief ontstaan: het Cleanteam. Wekelijks gaat een groep, bestaande uit bewoners en begeleiders, op pad om het terrein van SEIN Cruquius en de naastgelegen nieuwe wijk Wickevoort schoon te prikken. Daarnaast halen zij bij woongebouwen glas, groente, fruit en brood op. Het glas deponeren zij in de glasbak en de etenswaren brengen ze naar de kinderboerderij voor de dieren. Ook verrichten zij andere werkzaamheden, zoals het schoonmaken van alle verkeersborden op het terrein bij SEIN Heemstede en Cruquius. Verder halen zij blikjes en statiegeldflessen op, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de bewoners. De bewoners zijn heel erg trots op hun werk en de buren van Wickevoort zijn heel erg blij met het schone terrein.

 

‘Frank werkt bij het clean team bij Connexxion, waar hij verantwoordelijk is voor het schoonmaken van de bussen. Hij is al vanaf het begin betrokken en geniet zelfs van af en toe een ritje, wat hij geweldig vind. Voor Frank bestaat er geen mooiere baan!’ – Ouders van bewoner Frank

Interview met Patrice over haar zoon Sjoerd

Het verhaal van bewoner Sjoerd begint met zijn zoektocht naar meer uitdaging en een grotere betrokkenheid bij de maatschappij. Hoewel de huidige dagbesteding bij SEIN Lang Verblijf goed past bij de meeste bewoners, voelt Sjoerd de behoefte om meer te doen en zijn eigen geld te verdienen. Hij is een zelfstandig persoon die graag een actieve rol speelt in de samenleving. Sjoerd neemt verantwoordelijkheid voor zijn dagelijkse taken, zoals één keer per week koken en zijn was doen. Binnen SEIN Lang Verblijf werkt hij met plezier bij de houtgroep, de boerderij en recreatie maar hij streeft naar meer.

Ik geniet er echt van om Charlie uit te laten. Hoe lang we gaan wandelen, hangt af van het weer.’ – Sjoerd, bewoner

Hoe verder in 2024

In 2023 zijn enkele samenwerkingen gestart, die in 2024 nog verder zullen groeien. Ook worden nieuwe initiatieven opgezet. Een voorbeeld hiervan is het betrekken van bewoners bij het bedrijfsrestaurant van het Gezondheidscentrum van SEIN Cruquius. Momenteel runnen cateringmedewerkers dit restaurant dat collega’s voorziet van betaalbare lunches. Halverwege 2024 zal een pilot beginnen waarbij bewoners samen met de cateringmedewerkers lunches gaan verzorgen. Onder begeleiding zullen de bewoners helpen met schoonmaken, opruimen, de counter vullen en assisteren bij het bereiden van de lunches.