Paul – zij-instromer
“Ik werkte eerst bij KLM en startte daarna met een opleiding als zij-instromer bij SEIN. Héél wat anders. Na een aantal maanden maakte ik de balans op: Is dit wat ik ervan verwacht? Ja, zelfs meer dan dat!”
Paul, 58 jaar, is bij SEIN werkzaam op de afdeling intensieve begeleiding. Hij volgt als zij-instromer via SEIN een opleiding. “De bewoners die ik begeleid, hebben naast een vorm van epilepsie vaak ook een beperking, en/ of een cognitief niveau dat je kunt vergelijken met dat van een kind tussen de 1 en 4 jaar. Heel vaak kunnen ze niet goed vertellen wat ze nodig hebben of waar het aan mankeert. Alert zijn op non-verbale aspecten is dus enorm belangrijk. Mensen kunnen lezen. Ik denk dat mijn leeftijd en de daardoor opgebouwde werk- en levenservaring en mensenkennis mij juist goed van pas komen.”
‘Ik draaide een nachtdienst mee en het was precies wat ik hoopte’
Paul werkte bijna 40 jaar bij KLM. Ingegeven door de coronapandemie bood de vliegmaatschappij medewerkers een vrijwillige vertrekregeling. Die kans pakte Paul en dat bracht hem bij SEIN. “Ik ging terug de zorg in. Ik startte ooit mijn loopbaan in de psychogeriatrische zorg. Ik liep bij SEIN een nachtdienst mee en het was precies wat ik hoopte. Ik moest mij wel weer bijscholen en die kans kreeg ik hier. Ik startte met de opleiding bij SEIN voor zij-instromer. Ondanks dat je nog midden in de opleiding zit, draai je al meteen mee met de zorg en begeleiding van de bewoners.”
‘Je werkt hier omdat je wat wilt betekenen’
Van KLM naar SEIN is wel even wat anders beaamt Paul. “Na een paar maanden werken als begeleider maakte ik de balans op: is dit wat ik ervan verwacht? Het is zelfs meer dan dat. Je werkt hier omdat je wat wilt betekenen. Dat merk je ook aan alle collega’s die je helpen en erg betrokken zijn; bij de bewoners en bij elkaar. En dat betaalt zich uit in de band die je opbouwt. Het duurt even voordat je het vertrouwen gewonnen hebt van bewoners. Deze mensen zijn puur en kunnen jou ook goed lezen. Iedere bewoner heeft zijn of haar eigen gewoontes en bijzonderheden, die ga je allemaal leren. Zorg en begeleiding is even belangrijk. Bij sommige bewoners is een nauwkeurige verzorging en medicatieverstrekking uiterst belangrijk en een enkeling gaat pas slapen als je ze eerst een knuffel hebt gegeven. De zorg en energie die en het geduld dat je erin stopt, krijg je dubbel dwars terug. Dát maakt dat je er elke dag weer staat. Ook wanneer je een pittige dag achter de rug hebt.”
SEIN geeft ruimte
De cliënten proberen we zoveel mogelijk ruimte te geven. Bij SEIN noemen we het gentle teaching, wat inhoudt dat je in principe geen nee zegt. Dat betekent overigens nog steeds dat je grenzen aangeeft; juist! Het gaat erom dat we op een positief, opbouwende manier vooral kijken naar wat bewoners wél kunnen. En die ruimte geeft SEIN eveneens aan medewerkers door de begeleiding en het trainingsaanbod. Als mens word je gezien. Je manager en collega’s onderling ondersteunen en enthousiasmeren elkaar. Van jong tot oud(er); van elke collega kun je leren en nieuwe inzichten krijgen. Zo mag ook ik als ‘nieuweling’ en mijn toch alweer 58 jaar groeien en volg ik naast mijn zij-instromers-opleiding een training Omgaan met autisme. Het is fijn om hier te werken en onderdeel uit te mogen maken van zo’n gepassioneerd team.”